Efter min indlæggelse har jeg ofte gået og tænkt over, hvilke råd jeg selv ville have haft gavn af i forbindelse med den længere indlæggelse, der hører med til denne behandling. Derfor har jeg lavet en lille liste med de vigtigste punkter til, hvordan jeg tror, man kan gøre indlæggelsesforløbet lidt mere spiseligt.
1. Gør desinficering til din bedste ven: På grund af kemoen er immunforsvaret helt nede. Derfor er det ekstremt vigtigt, at man ingen infektioner får. Det er en rigtig god ide hele tiden at desinficere sine hænder. Man kan, efter min mening, ikke desinficere for mange gange, så gør det til en vane – også efter indlæggelsen. Gør også pårørende og besøgende opmærksomme på at spritte af. Selvom det kan virke en smule akavet at bede sine gæster om som det første, når de træder ind på stuen, så bed dem alligevel om at vaske og spritte hænderne. På den måde bliver de fra start af opmærksomme på, hvor vigtigt det er.
2. Vær ikke den stærke og seje kriger: Bed om beroligende eller smertestillende hvis du har behov for det, og vent ikke til smerterne er udholdelige. I starten gjorde jeg alt for at bide smerterne i mig, hvis noget gjorde ondt (eks. første gang jeg skulle have lagt venekateter), men jeg fandt hurtigt ud af, at tingene går meget lettere, hvis man får lidt for smerterne. Derfor bad jeg om noget beroligende, inden jeg skulle have lagt venekateteret anden gang. Det fik mig til at slappe af, og det var uden tvivl med til at gøre det lettere og meget mindre smertefuldt end første gang.
Så drop hellere fighter-attituden her og brug energien et andet sted. Det er ingen skam at få en ”kemisk afbalancering” med hjælp” fra de midler som hospitalet tilbyder, når man synes, tingene gør lidt ond eller er ubehagelige.
3. Træning: Træning er både vigtigt før, under og efter behandlingen. Så hvis du har mulighed for det, så sørg for at få trænet så meget så muligt inden behandlingen – det er min overbevisning, at det helt sikkert kun vil komme dig til gode. Derudover er det også vigtigt at holde sig i gang under indlæggelsen. Her kan et par gåture i parken, lidt let træning med håndvægte (afdelingen udleverer disse) eller trapperne et par gange om dagen være et godt bud. Nogle dage er energien der til at træne mere end andre, og nogle dage er der intet energi. Det vigtigste er, at du mærker efter i dig selv og ikke laver mere, end at der stadig er lidt energi tilbage. Hvis du holder dig i gang under indlæggelsen, er jeg sikker på, at det også vil hjælpe på genoptræningen efterfølgende.
4. Tik-tak-tik-tak: I løbet af indlæggelsen vil der være mange dage, hvor der ikke sker så meget. Derfor er det en rigtig god ide at have en masse ting til at fordrive tiden med. I det første stykke tid af min indlæggelse stod den for mit vedkommende på at lægge ét puslespil på 1000 brikker om dagen – jep, så meget tid er der… Ups hvis du overvejer puslespil, så husk at det skal være uåbnet, da der kan være bakterier på gamle puslespil, fordi flere som regel har haft fingrene nede i det.
5. Skab hygge: Nu er vi danskere jo som bekendt kendte for vores begreb ’hygge’, men dette begreb skinner desværre ikke rigtigt igennem på hospitalsstuerne. Så selvom det kan lyde dumt, så tag evt. en lyskæde med, en lille højtaler til at høre musik, nogen billeder af familie og venner til at hænge på opslagstavlen, guirlander og you name it. Det gør stuen lidt mere hjemlig, og du skal trods alt være der i en længere periode. Min udsmykning af min stue blev modtaget meget positivt af personalet på afdelingen.
Håber disse 5 råd kan hjælpe lidt på vej til et mere tåleligt indlæggelsesforløb.
Hej Malou – Tak for de gode råd 🙂
Sjovt, som sådan noget som desinficering pludselig bliver noget man skal bede familie og venner om – grænseoverskridende men nødvendigt 🙂
Forsat god bedring 🙂
Hej Niel,
Det var så lidt. Håber de kan hjælpe lidt 🙂
Ja det virker ret underligt at sige som det første, når folk kommer ind på stuen, men hellere sige det en gang for meget end en gang for lidt, hvis det kan gøre en fri for infektionerne 😀
Håber det er gået godt for dig i dag!